lyd arbejdsplads – og støj på arbejdspladsen

De fleste danske kontortunge virksomheder har igennem de sidste mange år indført åbne kontormiljøer. Det har mange fordele at man hurtigt kan få fat i hinanden og kommunikere på tværs af funktioner og skriveborde, men det giver også nogle udfordringer ift. lydmiljøet og stressfakturerne på arbejdspladsen.

lyd arbejdsmiljø støj på arbejdspladsen

Lyd arbejdsmiljø og støj på arbejdspladsen

Hvor meget lyd må der være på en arbejdsplads?

Det varierer meget hvor meget larm der skal til på et kontor, før det opleves som generende. På kontorer kommer man dog meget sjældent i nærheden af grænseværdierne for støj, og dermed er det mest op til de ansatte selv at gøre opmærksom på eventuelle støjgener, så ledelsen kan tage action på dette.

Det først man bør gøre er at tage en snak om hvor galt det står til, og tjekke om det er specielt nogle kontorfunktioner, som med fordel kan flyttes i et andet lokale. Det kan fx. være support funktioner, og andre arbejdsopgaver, som kræver megen tale i telefon.

Støj på kontoret – hvordan sænker man lydniveauet?

Støj på kontoret - løs det med stående skærmvægge

Støj på kontoret – løs det med stående skærmvægge

Det kan være en god ide at investere i nogle støjvægge, som man kan have stående omkring på kontoret, til at dæmpe lydbølgerne, så de ikke forplanter sig for langt ud i rummet. På den måde kan man sørge for at dæmpe støjen, og samtidig give lidt ekstra luft og vægplads i rummet. Du kan købe disse stående skærmvægge hos holmrisonline.dk

En anden løsning kan være at indsætte nogle løse tæpper omkring på kontoret. Det kan være med til at absorbere nogle af lydene. Problemerne med lyden opstår når der er for mange hårde overflader. Det kan være glaspartier, store vinduer, gipsvægge, klinkegulv etc. Ofte undlader man at lægge væg-væg tæpper i kontormiljøer, og dermed øges lydtrykket, da de hårde gulve kaster lyden videre.

Kilimtæpper som lydabsorbent

Kelimtæpper som lydabsorbent

En løsning som også er flot at se på kan være kelim tæpper, som gør sig godt i et kontormiljø, hvor der er et forholdsmæssigt høj niveau af slid på tæpper, gulve og lignende. Et godt sted at finde løse tæpper kan være hos tæppehandlere, og de kan også købes online hos Garant.

Få styr på støj på arbejdspladsen

Et godt sted at starte er at tage en god snak om emnet, og finde ud af hvor mange der er generet af støj. Ofte kan man ikke komme støjen helt til livs, men der kan gøres mange fornuftige ting med tæpper og stående gulvskærme.

En anden ting som kan hjælpe er at medbringe høretelefoner, og på den måde få noget behageligt musik i ørerne under arbejdet. Så kan man selv justere lydstyrken og få noget afslappende musik ind som en del af arbejdet. Det kan være en god løsning, til når man har brug for at fordybe sig i et emne, læse en rapport, eller skrive en vigtig mail.