6 tips til at få sunde tænder

 

Hvis du drømmer om et fint, hvidt og ikke mindst sundt smil, som alle bemærker, så læs med her og få tips til, hvordan du får sunde tænder!

1. God tandhygiejne: Vi starter fra nummer et, og dermed det vigtigste råd af dem alle. Hvis du vil have flotte, sunde og hvide tænder, skal du børste dine tænder mindst to gange om dagen, og rense imellem dem med tandtråd. Husk at besøge din tandlæge. En tandrensning hvert halve år får tænderne til at føles som nye, og dermed sunde. Læs mere om tandresning her.

2. Mad- og drikkevaner: Hvis du drikker meget te eller kaffe, Cola og farvede frugtdrikke såsom Smoothies med masser af mørke bær, eller hvis du elsker de indiske krydderi ved navn karry, så kan dine tænder hurtigt komme til at se misfarvede og usunde ud. Farvede fødevarer – både naturligt farvede og syntetiske – efterlader pigment i emaljen. Du bør også droppe saftevand og cola. Sørg for at få struktur og afveksling i det du indtager.

til sundmodnord

3. Stærke og syreholdige madvarer: Disse angriber tandemaljen og gør den blød. Når emaljen er blød er den mere modtagelig for farveskade og huller. Du bør passe på med frugtte og sodavand, derudover bør du drikke med sugerør, når du har mulighed for det. Du kan neutralisere syren ved at spise et stykke ost – eller skylle godt med postevand.

4. Røg er din værste fjende: Hvis du vil have sunde og hvide tænder er det vigtigt at du IKKE ryger. Aflejringer af tjære og nikotin ses tydeligt på rygeres tænder og er tæt på umuligt at fjerne igen. Begynd aldrig at ryge. Hvis du er startet, så søg hjælp til rygestop.

5. Mad der gør dine tænder hvide: Der findes rent faktisk madvarer der gør dine tænder mere hvide; Æbler, jordbær og selleri er kendt som naturens tandbørster, og gulerødder og ost kan beviseligt reducere et syreangreb. Ikke nok med det, så er disse madvarer allesammmen sunde.

6. Vent en halv time med at børste tænder: Efter du har spist noget surt/sødt, kan du med fordel vente en halv time med at børste tænder. Som allerede nævnt bliver tandemaljen blød af syren, derved kan du skade den ved at børste umiddelbart efter.

Opsummerende kan stilles således op:

Dine tænder elsker: 
Tandbørste
Tandpasta
Æbler
Jordbær
Gulerødder
Selleri
Ost

Dine tænder hader: 
Sort te
Frugtte
Kaffe
Cola
Frugtsaft
Bær
Rødbede
Karry
Tomatsovs
Bolsjer
Syreholdige fødevarer